Peugeot 2008 teszt - Tapasztalatok a Csepel Művekben

Az egyik legígéretesebb szabadidő-autónak ígérkezik a friss 2008-as. Két benzines kivitelt tettünk próbára, köztük a teljesen új lágy-hibridet.
Peugeot 2008 teszt

Az egyik változat a 130 lóerős, kézi kapcsolású váltóval szerelt. Ebben megtalálható volt a kategóriában ritka nyitható panorámatető, ez a magasabb vezetőket (185 cm felett) arra készteti, hogy az ülést a legalsó állásba állítsák. Így nem zavaró a pár centis fejtér veszteség.

Hátul a térdeknek és a lábaknak elegendő hely jut, még a magasabbra nőtteknek is. A méret növekedés nagy plusz pont a 2008 utasterénél. A beltér a valóságban is nagyon ütős kinézetű, az ülések pedig kényelmesek. Az i-Cockpit széria legfrissebb generációja a kis kormánnyal nagyon jól néz ki és használható a mindennapokban.

A váltó meglepően jól kapcsolású, ekkora méretű szabadidő-autóban már láttunk jóval hosszabb és fura kapcsolási érzetű váltót is. A 130 lóerős motor az átlagos igényeknek megfelel, teszi a dolgát, de a testes karosszériát átlagosan mozgatja.

A bordó fényezéssel pazarul néz ki. A rövid próba alatt több elismerő megjegyzést és sok érdeklődő pillantást kapott az autó. Ami igen biztató a jövőre nézve.

A másik modell változatot ennek a motornak a 155 lóerős, önindító/generátor funkciót egybe gyúró, lágy-hibrid változata jelentette. A fő különbség az volt, hogy az automata váltós autó 1,2 literes motorja egy szempillantás alatt indult újra. Ennél izgalmasabb, hogy a 155 lóerő és az extra nyomaték jobban megmozgatja a 20008-at. Ez nem mondható sportosnak, de hétköznapi teljesítménynél, dinamikánál azért több.

A váltó a PSA és a japán Aisin együttműködése alapján készült nyolc sebességes automata, itt is nagyon jól működik, nem késik és gyorsan kapcsol. A váltókar és a környezete szokás szerint nagyon jól néz ki.

Benedek Attila

Peugeot 2008 GT Line 1,2 PureTech 130 M6

Hossz/szél./mag.: 4300/1770/1550 mm

Motor: 1199 cm3, 130 LE/ 5500, 230 Nm/1750

Gyorsulás (0-100 km/h): 8,9 s

Ár: 7 740 000 Ft (Alapár: 5 590 000 Ft)

Tesztautó: P Automobil Import Kft.

Fotó: Peugeot, szerző

Kapcsolódó cikkek

Egy hibákkal teli hódító: leteszteltük a Fiat Cinquecentót

Egy hibákkal teli hódító: leteszteltük a Fiat Cinquecentót

A Fiat 500-as sokak szívügye, még akkor is, ha a technológiája nem állta ki az idő próbáját.

Egy komfortos alternatíva: leteszteltük a Peugeot 208-at

Egy komfortos alternatíva: leteszteltük a Peugeot 208-at

A Peugeout új kisautója még sportossá is válik, ha épp ez a kívánságunk.

Több vásárlót érdemelne: leteszteltük a Jaguar XE-t

Középkategória, de nem mainstream: leteszteltük a Jaguar XE-t

Az eladások nem ezt tükrözik, de az Audi és a BMW méltó versenytársa lehetne.