Középkategória, de nem mainstream: leteszteltük a Jaguar XE-t

Az új XE dinamikus, alkalmas társ a mindennapokban és egy szinten áll a konkurenciával
Több vásárlót érdemelne: leteszteltük a Jaguar XE-t

A prémium-középosztályt egész nyugodtan rövidíthetjük csak ABM-nek: az Audi, a BMW és a Mercedes ebben a kategóriában csak Németországban több, mint 180 ezer új autót regisztrált 2018 óta. Minden más márka, ami magát prémiumként értelmezi, összesen sem ad el 10 ezer új gyártású autót. A Jaguar XE ebből alig 1100-at tesz ki. Legalábbis eddig.

2019 nyara óta gurul az XE kozmetikázott verziója az utakon. Nem sokat változtatott az eladási arányokon - ám ez csak részben az autó hibája. Az összesített tesztet ugyanis a limuzin kiállja. Szórakoztató vezetni, még a D180-as, 2 literes dízelmotorral is.

Az XE beleillik a kategóriába - az úton és az árát illetően is

Tesztautónk R-dinamikus kialakítású, talán kissé túl sportos is egy dízelautóhoz képest. Az első lökhárító, a feketére lakozott hűtőrács-betét és a légterelők a csomagtartófedélen talán többet is sejtetnek, mint 180 lóerő.

A négyhengeres az XE-ben rendben teszi a dolgát: a kétliteres dízel 430 Newtonméteres forgónyomatékot mobilizál, ám néha olyan hangokat ad ki, mintha túl lenne erőltetve, és a nyolcfokozatú automatika is túl gyakran vált alacsonyabb fokra.

Ezzel együtt az XE D180 takarékosan halad: tesztünk sok autópályaszakaszt, kellő mennyiségű városi forgalmat és némi földutat is magába foglalt, ám az átlagos fogyasztásunk így 6 és fél liter lett.

Elől az ember kényelmesen elhelyezkedik a szép és oldalt jól megtámasztott bőrülésen. A dizájn szemet gyönyörködtető, a felületek és az anyagok túlnyomó része kellemes. Az átdolgozott infotainment-rendszer modernnek hat, intuitíven működtethető.

Az XE rendesen tartja mind a pályáját, mint az előtte lévő autótól való távolságot. Szériatartozékként full LED fényszórókkal világít. A mátrix-LED-fény a tesztautónkban kifogástalanul működik, 265 ezer forintért ráadásul nem is túl drága.

Hátul a tér kissé szűkösebb. A fejünknek és térdünknek is több hely marad a konkurenciánál - ám ne feledjük, a Jaguar egy sportlimuzin. Ennek megfelelő feszességel rugózik, nincs semmi kemény döccenő. A vezetés kellemesen kiegyensúlyozott, a kormány jól passzol az ember kezébe. A kanyargósabb földutakon a Jaguar szépen támaszkodik a hátsó tengelyre, biztonsággal kanyarodik.

Az XE tehát beillene a prémium középkategóriába - sajnos, az árával is. Legalább 15 és félmillió forintot kér a Jaguar a D180-as változatért. Első pillantásra a konkurencia ennél jobb vétel. Azonos felszereltségi szint mellett ugyanakkor elsimul a különbség: tesztautónk például 22 és félmillió forint, ezért cserébe az ABM színvonalat kapjuk.

Összességében elmondhatjuk: a Jaguar XE több vevőt érdemelt volna, hogy a prémium középkategóriában megtörje a nagy márkák monotóniáját.

Autogramm

Vezetési élmény 3/4

Finom egyensúly, feszes rugózás, direkt vezérlés. Kissé túl hangos.

Teljesítmény 3/4

2 literes, négyhengeres turbódízel, 180 lóerő (132 kW)

Max sebesség: 228 km

0-100 km/h: 8,1 s

Fogyasztás 3/4

4,9 liter (normál), 6,5 liter (a teszt során)

Ár 2/4

15 és félmillió forinttól, a tesztautó értéke 22 és félmillió forint

Kapcsolódó cikkek

A belső számít igazán: leteszteltük az új Hyundai i30 Fastbacket

A belső számít igazán: leteszteltük az új Hyundai i30 Fastbacket

A nagyra nyíló hátsó ajtónak köszönhetően az új Hyundai igazi egzotikum a kompaktosztályban.

Teszteltük az új Peugeot 2008-at!

Peugeot 2008 teszt - Egész pályás letámadás

Megérkezett a legfrissebb Peugeot szabadidő-autó!

E-mobilitás a mindennapokban: leteszteltük a Mercedes EQC-t

E-mobilitás a mindennapokban: leteszteltük a Mercedes EQC-t

Eltér a sztenderdtől, mégis komfortos vele az utazás.